Ge(mis)lukt

Gepubliceerd op 12 januari 2020 om 18:03

Vandaag bleek maar weer: levenswijsheid woont overal. Zelfs in bananenbrood.

 

Ik wilde een lekker voedzaam bananenbrood bakken. Met dank aan mijn voorraadkast paste ik het standaardrecept wat aan. Half banaantje minder, eitje meer, kokos- in plaats van boekweitmeel en extra voedingswaarden door de havermout. 'Bananenbrood naar eigen bakkersinzicht', zullen we maar zeggen. Moet kunnen? Nou, nee. 

 

Bananenbrood mislukt…

 

Mijn normaal zo smeuïge beslag werd een treurige bal... bananenklei? Waarschijnlijk door de toevoeging van havermout, bedenk ik nu. Hoe dan ook, ik stond opeens voor een existentiële levenskeuze: genoegen nemen met een mislukte homp bananenravage óf doorontwikkelen tot iets werkbaars zou ontstaan. To banana or not to banana?

 

 

 


Hallo bramen-bananen-rozijnen-kokos-speculaasbrok, welkom in mijn bakrepetoire!

Pureer 2.5 bananen en 60g rozijnen met een staafmixer in een grote kom. Voeg 50g havermout toe en staafmix het geheel nogmaals kort.

 

Klop om beurten 4 kleine eieren door het mengsel met een garde.

 

Spatel vervolgens 100 g kokosmeel, 2 tl speculaaskruiden, 1 tl bakpoeder en een snufje zout door het mengsel. Er ontstaat nu een kleverige deeg.

 

Voeg 4 el Alpro kokosyoghurt toe en vervolgens een flinke scheut sojamelk (ong. 100 ml) totdat het deeg ‘smeerbaar’ wordt. Smeer de bal glad tot een laag van 0.5 à 1 cm op een ovenplaat. Druk er diepvriesbramen in en strooi geraspte kokos en pompoenpitten over de koek.

 

Bak in 35 minuten op 200 graden Celsius gaar in de oven.

 

Laat afkoelen, snijd in punten of blokjes en serveer met honing of (plantaardige) kwark!


 

Wat ik zei: levenswijsheid woont overal, zelfs in bananenbrood.

 

 

 

Wie experimenteert, leert.

Wie durft te falen, groeit het hardst.

En wie zijn voorraadkast gevuld houdt, plukt daar op een dag de vruchten (bananen, bramen, druiven…) van.

 

Experimenteer smakelijk!