55. Autonomie | Van Rolstoel naar Racefiets

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 00:00

17 augustus 2021

Ga / Je sneller / Met veel haast / Of ga je vlugger / Zonder
°
Aan je gezondheid werken kan op 1001 manieren. Trainingsschema's, dieetlijsten en dagroutines zijn van die methodes. Ze werkten voor mij. Voor even. Laten we zeggen: ze gaven houvast. Is iets fijner dan heldere richtlijnen op momenten van instabiliteit? Bestaat een lekkerder gevoel dan doelen behalen, complimenten incluis? En hoe chill is GOED/FOUT zonder zelf na te hoeven denken?
°
Gezond leven blijkt, voor mij, te vragen om een andere energie. Met een rollator lopen bijvoorbeeld; stapje voor stapje ervaren dat ik het best zelf kan. Of door mijn hoofd leeg te schrijven. Of onzekerheden te delen. Of stil te zitten bij narigheid. Of taart te eten zonder reden. Of hardop te lachen om eigen grapjes 💕 Of koud (af) te douchen. Of playlists te maken die mijn gevoelswereld weerspiegelen. Of foto's kijken die kracht uitstralen. Of dagdromen. Of een bosje bloemen kopen voor... mij!
°
Gezondheid wordt vaak gedefinieerd als de afwezigheid van ziekte. Dat vind ik jammer. Gezondheid is zoveel meer. Gezondheid is opstaan en voelen: vandaag begint de rest van mijn leven! Vandaag kan IK het verschil maken! Vandaag hou ik van iedereen en van mezelf nog een beetje meer! Vanuit autonomie. Omdat ik verantwoordelijkheid neem voor eigen leven(sgeluk).
°
Ieder stukje ik mag bestaan -de nukkige, betweterige stijfkop én de stralende powervrouw-, omdat ze samen mijn verhaal vertellen. Gedachtes worden gevoelens worden gedrag vormt leven. Gezond-zijn begon voor mij bij de keuze gezond/heel/perfect te ZIJN (zoals iedereen)*. Dat is mijn manier. Voor nu. Antwoorden zijn zelden voor altijd. Wat is jouw manier? 💐
°
*Ja, ja..."Ja, maar"-stemmetjes in mijn hoofd; ik weet dat jullie hier iets van vinden. Amehoela! (Onzetaal: "Dit tussenwerpsel gaat terug op een persoon: koning Amanoellah van Afghanistan (1892-1960). (...) Aan het einde van de jaren twintig ontstonden er felle protesten tegen zijn hervormingen (...) en in 1929 was hij gedwongen afstand te doen van de troon. Amanoellah leefde de rest van zijn leven in ballingschap en werd een veelbesproken societyfiguur in Europa.")
°

#opzijopzijopzij #helendereis #gezondheid


↳ korte video op Instagram

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.