Bananenbrood

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 10:14

TRIGGERWARNING: bananenbrood is een terugkerend element in mijn leven. Deze keer heb ik echt-echt-echt een goede reden wéér een recept te delen. Want ik heb spontaan het beste bananenbrood óóit gebakken! Daarom een lesje van eigen deeg:

 

* BANANEN-BIETENBROOD *

 

 

Ingrediënten (bij voorkeur van biologische oorsprong):

  • 50 gram havermout + extra ter garnering
  • 1 middelgrote voorgekookte rode biet
  • 1 sinaasappelschil
  • 50 gram dadels
  • 3 bananen (hoe geel-bruiner, hoe zoeter)
  • 4 kleine eieren
  • 100 gram kokosmeel
  • 1,5 tl (wijnsteen)bakpoeder 
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 1 tl kaneel
  • Plusminus 150 ml amandelmelk
  • Plusminus 50 ml vocht van voorgekookte rode bieten
  • Handje rozijnen
  • Roomboter om in te vetten

 

Keukenbenodigdheden:

Oven, keukenmachine, grove rasp, fijne rasp, kom, staafmixer/blender, garde, spatel, cakeblik, evt. aluminiumfolie of keukenpapier. 

!!  T I P  !!
Wat het bananen-bietenbrood verder ten goede komt...
liefde, aandacht en geduld

 

 

Bereiding (indien mogelijk zonder over je eigen grenzen te gaan): 

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Vermaal de havermout tot havermeel.
  3. Rasp de voorgekookte rode biet grof en de oranje sinaasappelschil fijn- heel fijn.
  4. Ontpit de dadels en vermaal samen met de bananen tot een glad mengsel.
  5. Klop de eieren één voor één luchtig door je beslag met een garde.
  6. Meng havermeel, kokosmeel, bakpoeder, zout en specerijen. Roer met een spatel door het beslag. Het kokosmeel zorgt ervoor dat je mengsel taai wordt.
  7. Voeg amandelmelk en (een deel van) het rode vocht uit de verpakking voorgekookte rode bietjes toe aan je beslag totdat het geheel terug smeuïg wordt.
  8. Meng de geraspte biet, sinaasappelschil en rozijnen door je beslag met een spatel.

    !!  T I P  !!
    Maak een vreugdedansje: je bananenbroodbeslag is af!

 

9. Vet het bakblik in met roomboter en verdeel het beslag netjes van links naar rechts over de vorm. Voor de extra 'kijk-mij-nou-lekker-bezig-zijn'-vibes zou ik extra havermout over je baksel strooien, uiteraard vanuit de losse pols.

10. Bak je bananen-bietenbrood in plusminus 55 minuten af. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht die je hebt toegevoegd, bakt het brood niet volledig droog. Als de bovenkant begint te kleuren, kun je je bananen-bietenbrood beschermen met aluminiumfolie of keukenpapier. Laat je baksel rustig afkoelen (=geduld is in dezen een schone zaak), snijd in plakken en...

 

!!  T I P  !!
Snuif de heerlijke bakgeur op, geniet!

 

PS. De groene smoothie van hierboven heb ik gemaakt van plusminus acht stukjes ananas (ontdooid), 1/2 banaan, 1/2 peer met schil, 1/4 komkommer met schil, 2 flinke handen spinazie, 2 el hennepzaad, 1 tl spirulina, het sap van 1/2 citroen en 200 ml water. Afgetopt met geraspte kokos, want... ja, waarom niet? Go voedingsvezels! 

 

PPS. Uiteraard kun je je bananenbrood verrijken met iedere smaakmaker die je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld eens aan amandelen, walnoten, stukjes peer, appel of mango, rood fruit, gedroogd fruit, cacao(nibs), kokosrasp- of snippers...

 

Er kan meer dan je denkt!