Gelukkig

Gepubliceerd op 27 februari 2020 om 11:27

9 juni 2013,
zeventien jaar jong was ik en mijn huiswerk beschrijven wat me gelukkig maakt:

 

"Top 10 
Dingen/ momenten/ ervaringen waar ik gelukkig van word*

*de ingekorte versie

 

1. Zomerfruit

De smaak van frambozen, aardbeien, blauwe bessen en ander Nederlands zomerfruit doet mij denken aan de fijne zomervakanties die ik met mijn ouders heb gehad in het mooie zonnige Zeeland. Het fruit is ook nog eens het lekkerste, zoetste en beste fruit wat je ooit geproefd hebt. Goedkoop en in overvloed. Heerlijk! De provincie voelt als een tweede thuis.

 

2. Foto’s

Sinds twee jaar maak ik fotoboeken. Op deze manier krijg ik grip op het verleden. In een hectische tijd is het fijn dat herinneringen in ieder geval niet veranderen. Natuurlijk zou ik soms best dingen uit het verleden willen veranderen, maar dat is nu eenmaal onmogelijk. Verhalen brengen foto’s voor mij pas echt tot leven. 

 

3. De geur van versgebakken koekjes, cake en/of taart

Ik vind het altijd heel fijn om te merken dat je zoiets lekkers kunt maken met relatief simpele ingrediënten. Het laat zien dat iets geweldigs, iets waar je trots op kunt zijn, niet altijd uit ingewikkeldheden hoeft te bestaan. De geur doet me terugdenken aan alle middagen met mijn moeder waarop ik trots mijn baksels liet zien aan mijn vader en hem hoorde zeggen dat het ‘gaat wel’ was. Voor mijn vader, een Groninger, staat dit gelijk aan ‘Ooh, het is ontzettend lekker en ik wil meer!’. Ik lach, leer, geniet en mijn hoofd wordt er altijd lekker leeg van.

 

4. Blijken van waardering 

Voor mijn 16e verjaardag kreeg ik op mijn verjaardagsfeestje twee bedelarmbanden. Als ik ze zie liggen, voel ik me een stuk meer gewaardeerd en besef ik me dat er mensen zijn die van me houden. Het feit dat mensen tijd in je stoppen om je te laten ervaren dat je belangrijk voor hen bent, voelt ontzettend goed. Het doet me beseffen dat ik, ondanks alle narigheden, een goede vriendin kan zijn en dat ik er niet alleen voor sta.

 

5. Grenzen overschrijden

Ik ben ontzettend veel grenzen overgegaan en heb mezelf wat dat betreft een echte topsportermentaliteit aangemeten. Natuurlijk heb ik veel gehuild en heeft het me ontzettend veel gekost, maar uiteindelijk heeft het me nog meer opgeleverd. Door deze ziekte heb ik ontdekt dat je een uitdaging niet uit de weg moet gaan. Dat wat je wilt bereiken te bereiken is als je het maar graag genoeg wilt en hard genoeg werkt. Dit heeft mij doen beseffen dat je in het leven je eigen paden moet creëren/bewandelen.

 

6. Toneelspelen  

Al van kleins af aan vind ik het ontzettend leuk om toneel te spelen; typetjes nadoen, rare stemmetjes opzetten, improviseren of een rol spelen. In  de rol van een ander kon ik zoveel meer van mezelf laten zien dan anders. Ik vond het dan ook jammer dat ik in onze groep 8 musical maar zo’n kleine rol kreeg. Niet lachen: ik was de bagageband.
In de vijfde besefte ik me dat ik ‘het’ nog had. Ik had nog steeds het talent en de wil om op dat podium te belanden. Dit heeft me doen beslissen dat ik na al die relatief zware jaren voor mezelf moet kiezen. Ik heb besloten dat ik mijn leven wil wijden aan het theater. Wat ik van plan ben? Geen idee. Maar met de eerder beschreven wilskracht moet dat wel goed komen. Nederlandse theaters, here I come!

 

7. Mensen helpen

Anderen helpen en ze daarmee aan het lachen maken, vind ik één van de mooiste dingen in het leven. De stralende, gemeende lach van een persoon is onbetaalbaar. Maar ook zonder dankwoord is het helpen van anderen fijn. Als mens is het mogelijk om enkel aan jezelf te denken, maar in mijn ogen haal je dan niet het beste uit het leven. Het helpen van anderen geeft zo’n goed gevoel en laat je vooral inzien dat je belangrijk kunt zijn en iets kunt betekenen voor anderen.

 

8. Opruimen 

Misschien klinkt het voor de meeste mensen raar dat ik ‘opruimen’ op mijn hier-word-ik-gelukkig-van-lijstje zet. Misschien heeft dit er ook mee te maken dat ik niet een rommelmaker ben. Vooral als het opruimen klaar is, geeft dat een fijn gevoel. Het huis is opgeruimd en daarmee ook mijn hoofd, want ik hoef nu niet meer steeds te denken dat ik ‘dat-en-dat’ ook nog eens weg moet gooien. 

 

9. De zon

Ondanks mijn blanke huidje ben ik een echte zonaanbidster. Met de zonnebrand in de aanslag vind ik het heerlijk om lekker warm in de zon te zitten. Afgelopen week heb ik met de fysiotherapeut afgesproken dat ik voorlopig niet meer bij hem hoef te komen. Eindelijk ben ik van de saaie apparaten af en mag ik weer heerlijk in de buitenlucht fietsen en ’s avonds zwemmen. Hier heb ik lang naar uitgekeken. De zon maakt me vrolijk en alle vitamine D doet me goed. Laat de zomer maar komen!

 

10. Liefde

Misschien een heel cliché beeld in een lijst van dingen waar iemand gelukkig van word, maar alle bovenstaande zaken hierboven zou ik direct willen inruilen voor liefde. En met liefde bedoel ik niet alleen de liefde tussen een man en vrouw, man en man of vrouw en vrouw, maar eigenlijk alle soorten van aandacht die mensen aan elkaar geven.

Liefde is in mijn ogen hetzelfde als aandacht; alle tijd die mensen in elkaar stoppen zonder dat dat per se moet. De tijd die je omwille van een goed gevoel met elkaar doorbrengt. Het helpen van een ander is daarmee ook een vorm van liefde, soms kan het zelfs een vorm van liefde zijn als een ander keihard op de feiten wordt gedrukt om daarmee zijn ogen te openen.

Persoonlijk heb ik de afgelopen jaren veel liefde mogen ontvangen. Dit alles heeft mij doen beseffen dat niet gezondheid het belangrijkste in het leven is, zoals veel mensen zeggen, maar liefde. Liever nu ongezond zijn met zoveel liefde om me heen dan er alleen voor staan en springlevend zijn."

 

 

 

De tijd vliegt, ik groei en bloei als nooit te voren. Toch, in de basis, blijf ik dat meisje van toen. Zeventien of ooit 77? Ik zal enkel meer worden wie ik vanbinnen allang ben.