♥ Radio

Gepubliceerd op 15 maart 2019 om 17:01

'Pà-àààp, mag de radio uit?' was mijn standaardzin toen ik nog thuis woonde. Altijd maar dat gezeur van (semi-)intellectuelen die de waan van de dag proberen te duiden. Dood-saai, vond ik het. 'Radio 1 - dè bejaardenzender', grapte ik.

 

Wellicht heeft mijn rollator er iets mee te maken, maar inmiddels is mijn mening over de Nederlandse Publieke Omroep 180° gedraaid. De teevee is passé; radio & podcasts hebben de toekomst! 

 

Mijn favoriete podcasts deel ik binnenkort; hier alvast mijn top vier radiopareltjes:

 

1. De Taalstaat 

NPO Radio 1, za 11.00u - 13.00u

Twee talige uren luisterplezier vol inspiratie, vrolijkheid en verwondering. Het taalnieuws van de week komt voorbij, evenals Dagboek van een leraar Nederlands, Het Taalloket, De Taalschat, 'Vergeetwoorden', TNA (taalnatuuranalyse) van een BN'er en nog veel meer. Dit alles muzikaal omlijst door prachtige Nederlandstalige (kleinkunst)muziek. Presentatie is in handen van levende radiolegende Frits Spits.

Extra: Spotify-playlist ‘De Taalstaat’ met daarin een groot deel van de nummers die in de uitzendingen worden gedraaid. Fantastisch mooie en ontroerende teksten die (blijven) raken. Een aanrader!

 

 

2. Radio Kunststof

 

NPO Radio 1, ma t/m do 19.30u - 20.30u

Vier dagen per week ontvangen diverse presentatoren bekende en minder bekende gasten uit de wereld van kunst, cultuur en media. Waarom maakt een kunstenaar wat hij maakt? Waar komt maatschappelijk engagement vandaan? Hoe weet je dat je op de goede weg zit? De oprechte gesprekken, waarin tijd wordt genomen voor verdieping, geven een leerzaam inkijkje in menselijke drijfveren. Ik vind het fijn om met deze eerlijke en inspirerende woordenwisselingen naar bed te gaan.

 

 

3. Spijkers met Koppen

NPO Radio 2, za 12.00u - 14.00u

Kleinkunst, cabaret en rake columns afgewisseld met goede gesprekken over meer serieuze onderwerpen. De groenteboer op de hoek tot landelijke politici schuiven aan in het Utrechts café waar Felix Meurders en Dolf Jansen een heerlijke -afwisselend cynische en open- sfeer neerzetten. De zwaarste onderwerpen worden licht en de lichtste gesprekken kunnen opeens volledig uit de hand lopen. 'Hoe-hoe-hoe-oeoeoeoeoe dan?!' Dat hoor je gelukkig terug in het afsluitende Spijkerlied. 

 

 

4. Vroege Vogels

NPO Radio 1, zo 7.00u - 10.00u

Een lief, rustig kabbelend programma over de natuur en alles wat daarmee samenhangt. De meest bijzondere onderzoeken, tellingen en observaties komen voorbij. Aangevuld met vrolijke inbellers op de fenolijn, 'het antwoordapparaat van de natuur'. Of het nu over algen gaat of gletsjers; iedereen die aan het woord komt spreekt vol passie. Exact dat maakt de meer ernstigere onderwerpen zo invoelbaar en begrijpelijk. Complimenten voor de muzieksamensteller; de fragmenten klassieke muziek drukken precies uit wat de zondagochtend zo fijn maakt!

 

 

Kortom, stof af die radio en zet hem aan! ♡