Rolstoelvoordelen

Gepubliceerd op 21 maart 2019 om 15:57

Er zijn 1001 redenen waarom voortgeduwd worden in een rolstoel minder wenselijk is dan op je eigen benen staan. Beperkte vrijheid, afhankelijkheid van anderen, stoepranden en andere obstakels die zorgen voor ruwe lanceringen, pinautomaten boven je bereik en ga zo maar door.

 

Toch probeer ik me te richten op het positieve. Nooit eerder keek ik met zoveel verwondering naar tuinen (bloembedden en ik komen letterlijk nader tot elkaar), zag ik zoveel huiskamers vanbinnen (op zithoogte kijk je gemakkelijk onder raambekleding door) en genoot ik überhaupt zo bewust van de frisse wind door mijn haren.

 

Allemaal leuk en aardig, maar what's in it for me? hoor ik je denken. Dat zal ik je vertellen. 14 redenen waarom iedereen een rolstoelmaatje zou moeten hebben: 

 1. Altijd een privé kapstok bij de hand. Jassen, tassen en alles wat je verder bij je hebt; met mij erbij heb je niet alleen een eigen opberger binnen handbereik, maar ook iemand die je kan helpen onthouden waar je die éne sleutel ook alweer gelaten had.
 2. Sjouwen = verleden tijd. Naast de kapstokfunctie zijn de handvaten van een rolstoel ideaal om een rugtas aan te hangen. Drie keer raden wie daardoor niet met zware spullen hoeft te zeulen. ;)
 3. Vergeet supermarktstruggles. Een kar te groot? Een mandje te klein? Met een rolstoel heb je een customized boodschappenobject! De rolstoel draagt niet alleen je boodschappen; nee, als kers op de taart kan je inzittende zelfs volautomatisch producten uit het schap pakken. Zag daar maar eens nee tegen!
 4. Regen maakt niet nat. Grote paraplu's houden niet alleen je inzittende droog, maar ook jou, de wandelaar. Kun jij je -als verantwoordelijk bestuurder- richten op het ontwijken van regenplassen.
 5. Alles is verwondering. Een tijdje aan huis gekluisterd leven, betekent vol nieuwsgierigheid de wijde wereld in als je weer eens buiten komt. Iedere groeiende bloemknop, terugkerende vogelzwerm, veranderde weg, grappige ontmoeting of gebeurtenis levert een nieuw verhaal op. Zo zie je de wereld zelf ook opnieuw!
 6. Gratis trilplaatKnieën zorgen voor vering; rolstoelwielen niet. Iedere beweging is voelbaar. Met een rolstoelrondje kun je je trilplaat gegarandeerd de deur uit doen.
 7. Bewegen is gezond, Iedere vorm van beweging is gezond. Met een halfuurtje rolstoel duwen verbrand je al gauw evenveel calorieën als een appeltaartpunt (waar je elkaar best op mag trakteren, nu je toch in de buurt van dat leuke cafeetje bent). 
 8. Stok achter de deur. Goed, als appeltaart je dieet in de weg staat, doe je dat niet, maar is zo'n gezellig wandelingetje toch een extra reden om van de bank -hup- in de benen te komen.
 9. Je mag lopen op een fietspad. Waarom dit precies een pré is, weet ik niet, maar diverse duwers hebben hier hun tevredenheid over uitgesproken.
 10. Overwinningen op wegversperringen. Samen een modderig steegje doorkruisen of een vervelend taludje trotseren levert telkens opnieuw een euforisch 'YES WE DID IT!'-moment op. Schouderklopje voor jouw kracht.
 11. Mensen doen lief. Omstanders lachen vriendelijk, stoppen ruim op tijd op voor zebrapaden, geven voorrang, houden deuren open, geven extra koekjes bij de thee... Een privilege sinds ik een zichtbare beperking heb. Dikke prima!
 12. Mooie gesprekken. Soms is het moeilijk de diepte in te gaan als je naast elkaar zit. Je wilt je hart luchten, maar vindt het te confronterend de reactie van de ander te zien. Een rolstoel lost dit probleem op: je bent samen èn hebt een eigen uitzicht. Zo blijken mooie gesprekken vaak alleen maar op te luchten.
 13. De karmapuntenkassa rinkelt. Uiteraard levert iets goeds doen voor een ander je een prettig gevoel op. Dat straal je uit. Daarnaast zal de dankbaarheid van degene die je duwt -uitgesproken of niet- groot zijn.
 14. Samenzijn is fijn. Misschien wel het belangrijkste van allemaal: de rolstoel an sich is geen beperking. Hij geeft juist mogelijkheden (terug)! Zittend of staand; je maatje is niet anders dan voorheen. Die extra wieltjes maken dat jullie nieuwe avonturen kunnen beleven. Een groot geschenk!

 

Kortom, kies voor de meest gezellige full body workout en ga op rolstoelsafari!