Superfood

Gepubliceerd op 19 maart 2019 om 17:22

Who's afraid of pink, yellow en brown?

Ik heb ze in drie uitgesproken kleuren en smaken, mijn superfoods. Verrijkt met extra eiwitten. Zelfs de wielrenners van de Tour de France lijken het ontdekt te hebben, volgens mijn diëtiste. Mierzoete crèmes om rap-rap-rap op krachten te komen. Een soort vloeibare sondevoeding. Voorverteerd en wel. Alles om de calorieën zo snel mogelijk opgenomen te laten worden door mijn lichaam en -zonder teveel inspanning- te laten leveren waarvan ze zijn gemaakt: energie.  

 

De wereld van de bijvoeding. Het blijft fascinerend. Al bij de eerste levering keek ik op van de receptkaarten (die bestaan dus) en brochures vol stralende bejaarden, levenslustig lurkend aan het rietje van hun powershake. Alles om deze medische caloriebommen aantrekkelijk te maken. Voor mensen boven de drieënzeventig. 

 

Voor mij vormen de bakjes bananen-, bosvruchten- of chocoladecrème van Nutridrink (niet te verwarren met Nutricia, van de babyvoeding) alweer een maand of zes een kleurrijke aanvulling op vast voedsel. Een fijne tussenoplossing om 's avonds gemakkelijk aan calorieën te komen -hopelijk zelfs aan te sterken- zonder energie te verspillen aan koken. Hoewel Popeye spierballen vooralsnog uitblijven (wie weet, wie weet), vervang ik mijn maaltijden 's avonds trouw door een bakje boordevol...

 

'Water, sacharose, melkeiwitten, glucosestroop, plantaardige oliën (koolzaadolie en zonnebloemolie), gemodificeerd zetmeel, kaliumcitraat, aroma, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren), stabilisator (carrageen), cholinechloride, kleurstof (karmijnzuur), dikaliumwaterstoffosfaat, zuurteregelaar (citroenzuur), natrium L- ascorbaat, magnesiumhydroxide, maltodextrine, natriumchloride, ijzerlactaat, kleurstof (sulfietammoniakkaramel), natriumhydroxide, kaliumhydroxide, DL-α-tocoferylacetaat, retinylacetaat, kopergluconaat, zinksulfaat, mangaansulfaat, calcium D-pantothenaat, cholecalciferol, thiaminehydrochloride, pyridoxinehydrochloride, nicotinamide, riboflavine, natriumflouride, fyllochinon, pteroyimonoglutaminezuur, chroomchloride, natriummolybdaat, kaliumjodide, natriumseleniet, D-biotine, cyanocobalamine.' 

 

Culinair hoogstandje, nietwaar? ;)

 

Aan welk smaakje ik kies, kan ik inmiddels zelfs herkennen hoe ik me voel.

  • Het liefst eet ik bananencrème. De meest neutrale variant. Op zijn best met een opgebakken appeltje, speculaaskruiden en muesli. Ook prima met een verkruimeld (chocolade)koekje. Of twee. 
  • Wanneer ik moe ben, valt mijn oog vaker op de roze variant. Denk aan de roze drab van  de Teletubbies ('Tubbietoetje! Tubbietoetje!') en je hebt exact voor ogen wat ik bedoel. Deze is -als enige- het lekkerst zonder topping, al moet ik toegeven dat rood fruit wint aan populariteit.
  • Wanneer ik klaar ben met bananen en geen zin heb ik bosvruchten òf als ik gewoon trek heb ik chocolade, kies ik voor een bakje bruine modderpoel. Het lekkerst met een zachte peer en vijgenblokjes (blijk ik toch een fijnproever). Of met kokossnippers of mandarijn of extra chocoladevlokken of muesli of... ja, wat wordt er eigenlijk niet beter van chocolade?

 

Die fancy toppings zijn een fijne toevoeging. Pas toen ik regelmatig vla-achtig voedsel 'at', besefte ik hoe prettig het is om te kauwen. Plus, zo'n extra smaakmaker levert natuurlijk nòg meer calorieën op! GO ENERGY!

 

Hoelang dit 'aankomdieet' mij vergezelt en of hier het geheim huist dat mij op krachten brengt, weet niemand. Tot die tijd geniet ik extra van -afwisselend- de lekkere restjes eten van vrienden en vrolijk gekleurde crèmes vol energie.  

Gemakkelijk is het zeker!