93. Kloppend theaterhart | Hoe ik er Insta

Gepubliceerd op 22 februari 2022 om 11:59

22 Februari 2022

Niet de pijn vormt het probleem; dat is het pijnpatroon dat eronder ligtπŸ‘

°

Laat me je dit uitleggen met theater als metafoor. Stel, je wordt vandaag gevraagd of je Hamlet wilt spelen. Je zegt: JA! Na maanden repeteren, sta je op het podium. Jouw gezicht op affiches. 

HAMLET: [jouw naam]

Je liefste en meest dierbare vrienden zitten stralend op rij één. Zaallicht dimt, volgspot aan. Daar sta jij: ster van de avond. Na dé monoloog klinkt er een daverend applaus. Bloemen van alle kanten. Het publiek is laaiend enthousiast. Topavond.

°

De volgende dag word je wakker, als jezelf. Je voelt je leeg. Geen rol meer te spelen. Geen script om aan vast te houden. Nu pas voel je de spanning die ontlaadt. Jij bracht jouw unieke Hamlet; jouw invulling, jouw interpretatie, gevoelswereld en inzet. Maar je bént Hamlet niet. Er is een groot verschil tussen wat je doet en wie je bent. Opeens besef je dat.

°

Het verschil tussen slechte en goede acteurs is simpel: de grootste groep doet wat (door anderen) is bedacht tijdens repetities, terwijl de bijzonderste groep het creëren van een rol belichaamt. Groep één herhaalt om het “goed” te doen; groep twee experimenteert om beter te worden. Groep één gaat voor gecontroleerde herhaalbaarheid. Groep twee laat vanuit overgave een voorstelling ontstaan. Slechte acteurs leven van scène naar scène, terwijl goede acteurs samenvallen met het moment. Geraakt door een goede voorstelling valt notie van tijd en ruimte weg. Goede acteurs doen je tijdloosheid cadeau. Chapeau.

°

Ik was een slechte acteur. Inmiddels ben ik mens. Ik speel geen rollen meer, leef vrijer zonder maskers. Mijn lichaam communiceerde in pijn, omdat het de enige taal was waarin ik luister(de). Zo werd een pijnpatroon het script van waaruit ik handelde. Bezieling uit de voorstelling; belichaming uit het verhaal. Tot ik besefte: ik ben niet wat ik dóe, ik ben wie ik bén. “Zoals het hoort” loslaten. Vertrouwen. Overgave. Vrijuit SPELEN! Nee, posters met HAMLET: [mijn naam] zul je niet zien. Maar ooit terug het podium op? Dat sluit ik niet uit, als ik zo doorga. Kloppend theaterhart, hè?! πŸ‘πŸ‘πŸ‘

°

πŸ“Έ @gerritzondervan |πŸ‘Š @youweusproject | πŸ™Œ Impacter De Fryske Marren | β˜• VANMARK

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.